015 - 219 19 99 info@westvest-notarissen.nl

Het aantal verkochte appartementen zit in de lift. In het laatste kwartaal van 2014 werd 40 procent meer appartementen verkocht dan een jaar eerder. Dit is de hoogste stijging van alle woningtypes. Wat veel mensen niet weten, is dat er bij het kopen van een appartement andere dingen komen kijken dan bij het kopen van een rijtjeshuis. Hoe zit het bijvoorbeeld met de VVE? En hoort het dakterras wel echt bij de woning?

U kent ze wel: die leuke dakterrassen die hier en daar op het dak van een appartement zijn geplaatst. Vaak in goed overleg met de benedenburen. Maar wat als u een woning koopt en denkt dat het erbij hoort, maar dit eigenlijk niet het geval is? Dan bent u óf uw dakterras kwijt óf u draait op voor de kosten als de benedenburen opeens lekkage hebben. Om dat te voorkomen kan de notaris de splitsingsakte aanpassen aan de nieuwe situatie. Natuurlijk in goed overleg met de buren. De notaris kan dan gelijk afspraken vastleggen over gebruik en onderhoud van het dakterras. Zo loopt u niet tegen onverwachte kosten aan en voorkomt u teleurstellingen.

En wat te denken van de volgende situatie. Tessa en Willem kochten een appartement met berging van een oudere dame. De berging zat op de hoek. Iets waar Willem heel blij mee was in verband met het sleutelen aan zijn oude auto. Na twee jaar bleek dat de oudere dame, omdat ze zo slecht ter been was, tijdelijk van berging had geruild met de buren. De nieuwe bewoners van dat appartement hadden dat in het Kadaster gezien en wilden hun berging terug. Als Tessa en Willem destijds met de oude buren langs de notaris waren gegaan, hadden ze officieel kunnen ruilen en de gewilde hoekberging gehouden.

Belangrijk bij het kopen van een appartement is de Vereniging van Eigenaren (VvE). Is die wel actief? Sinds 2005 moet een appartementencomplex namelijk een actieve VvE hebben, maar soms zijn ze nog ‘slapend’. Dit betekent dat als er iets aan vervanging toe is, bewoners zelf opdraaien voor de kosten. Vaak onverwachts. Aan een actieve VvE maakt u maandelijks een bedrag over en wordt het periodiek onderhoud voor alle appartementen tegelijk geregeld. Door die collectiviteit betaalt u vaak minder aan verzekeringen en onderhoud dan als u het alleen regelt.

 

Wilt u meer weten over dit onderwerp of over andere notariële zaken, neemt u dan contact op met ons kantoor.

 

Ook kunt u elke maandag, woensdag en vrijdag tussen 12.00 en 13.00 uur zonder afspraak bij ons binnenlopen voor een gratis juridisch adviesgesprek van ongeveer vijftien minuten.