015 - 219 19 99 info@westvest-notarissen.nl

We hebben in Nederland een overheid die graag meehelpt als het niet zo lekker loopt in een bepaalde sector van de economie. Zo ook in het verleden met de huizenmarkt.

Door en na de kredietcrisis zat de huizenmarkt helemaal vast. Maar op de overheid kun je rekenen: de overdrachtsbelasting op huizen (de bekende k.k.) ging van 6% naar 2% en ouders mochten hun kinderen één keer zonder schenkbelasting een jubelschenking doen van 100.000 euro, om een eigen woning te kopen of te verbouwen.

Nederlanders en Belastingen: succes verzekerd. In 2013 en 2014 werd meer dan honderdduizend keer gebruik gemaakt van de grote schenkvrijstelling. Toen reden voor de overheid om wegens succes in het verleden de schenkvrijstelling voor de toekomst maar weer af te schaffen.

Hebt u “de ton” gemist, wanhoop niet, de jubelschenking is weer terug. Met ingang van dit jaar mag er weer belastingvrij worden geschonken.

“Beschonken-kopers” zijn met de ton eigen geld hartelijk welkom op de woningmarkt, als het bedrag maar wordt geïnvesteerd in een eigen woning of de aflossing van de hypotheek daarop. Dat zijn nog eens normen en waarden!

Hebt u, heel begrijpelijk, dit bedrag zo maar niet even liggen of zijn er teveel kinderen die reikhalzend uitzien naar dit bedrag, er is gelijk meegedacht: minder dan 100.000 euro mag ook en het mag worden betaald in drie termijnen.

Ook voor “ouders-zonder-ton” is er goed nieuws: de schenker van de ton mag iedereen zijn, dus ook familie, vrienden, buren en kennissen kunnen worden ingeschakeld. Iedereen mag aan iedereen schenken in 2017, als het maar voor een eigen woning is. De belastingdienst maakt het mogelijk dat we vanaf dit jaar allemaal weer aardig voor elkaar kunnen zijn in Nederland. Maar in de nieuwe regeling is er één belangrijke nieuwe eis: de persoon die de schenking krijgt (de begiftigde) mag op dat moment niet ouder zijn dan 40 jaar. Een zuiver gevalletje van leeftijdsdiscriminatie bromde de arme buurman.

Loopt u met plannen rond om eens een keer royaal uit te delen, wacht dan niet langer. De verkiezingen zijn net geweest en de gulheid van politici is meestal korter dan één kabinetsperiode.

En verder, loop als u zin heeft gewoon eens even binnen bij Westvest Notarissen, we worden steeds beter bereikbaar daar aan de Westvest. Wij schenken u helaas dan geen ton, maar wij schenken u wel alle aandacht die u verdient.

Wilt u meer weten over dit onderwerp of over andere notariële zaken, neemt u dan contact op met ons kantoor.

Ook kunt u op maandag, woensdag en vrijdag tussen 12.00 en 13.00 uur zonder afspraak bij ons binnenlopen voor een gratis juridisch adviesgesprek van ongeveer vijftien minuten.