015 - 219 19 99 info@westvest-notarissen.nl

De spelregels voor bv’s veranderen op 1 oktober 2012. Vanaf die datum is er geen startkapitaal, bankverklaring en accountantscontrole meer nodig om een bv te starten. Ook vervallen allerlei andere formaliteiten. Dit maakt de bv aantrekkelijker voor bedrijven. Door de wijzigingen wordt de bv ook wel de flexibele bv of kortweg flexbv genoemd. Voor starters, zzp’ers en andere ondernemers kan de bv ‘op maat’ worden ingericht.

Veranderingen
De verandering van de spelregels maakt de bv flexibeler en eenvoudiger. Nu is het nog nodig om een startkapitaal van € 18.000 te hebben als u uw bedrijf via een bv wilt opstarten. Dit hoeft na 1 oktober met de flexbv niet meer. Er verdwijnen dan ook allerlei andere formaliteiten.
Door de nieuwe spelregels is het ‘op maat’ maken van een bv mogelijk. Er komen veel meer keuzes om de statuten naar eigen believen in te richten: echt maatwerk dus!

– U kunt uw eigen onderneming (eenmanszaak/zzp’er) inbrengen.

– Is u onlangs een gouden handdruk of ontslagvergoeding toegezegd? Het kan fiscaal gunstiger zijn om de vergoeding te laten storten in een door u op te richten ‘stamrecht-flexbv’.

– Wilt u met andere ondernemers gaan samenwerken? De flexbv biedt verschillende mogelijkheden om de onderlinge verdeling van winst en zeggenschap te regelen.

– Bent u op zoek naar investeerders? Vaak willen investeerders meedelen in de winst van het bedrijf. Dit kan met de flexbv worden geregeld door een investeerder in ruil voor de investering een aandeel met winstrecht maar zonder zeggenschapsrecht toe te kennen.

Voordelen
De voordelen die de bv nu al heeft, blijven onveranderd. Zo is de bv aansprakelijk voor de schulden die het bedrijf heeft; de ondernemer is maar beperkt aansprakelijk. Daarnaast kan het fiscaal interessant te zijn om te ondernemen via een bv. Het bedrijf kan op naam van de bv worden gevoerd, zodat de bv zelf een bankrekening kan hebben en op eigen naam facturen kan uitsturen.

Ondernemers en starters komen nu al bij Westvest Notarissen voor advies over de mogelijkheden van de flexbv. De oprichting van een flexbv moet worden vastgelegd in een notariële akte. Dat kan vanaf 1 oktober 2012.

Wilt u meer weten over dit onderwerp of over andere notariële zaken, neemt u dan contact op met ons kantoor.

Ook kunt u op maandag, woensdag en vrijdag tussen 12.00 en 13.00 uur zonder afspraak bij ons binnenlopen voor een gratis oriënterend gesprek van maximaal 15 minuten.