015 - 219 19 99 info@westvest-notarissen.nl

Dat u met een testament belasting kan besparen is u vast bekend. Maar wist u dat u dat ook kunt met huwelijkse voorwaarden? Vanaf 1 januari 2012 kunt u eenvoudiger en sneller uw huwelijkse voorwaarden wijzigen, of van uw gemeenschap van goederen huwelijkse voorwaarden maken. Ontdek de voordelen daarvan.

Persoonlijke situatie veranderd
Toen u ging trouwen heeft u een keuze gemaakt voor gemeenschap van goederen of huwelijkse voorwaarden. Grote kans dat er sinds die keuze heel wat in uw persoonlijke situatie is gewijzigd. Bijvoorbeeld omdat een van u een bedrijf is gestart. Of omdat een van u onverwacht een erfenis heeft gekregen.

Niet alleen uw persoonlijke situatie kan zijn veranderd. Sinds uw huwelijksdag zijn er allerlei wetten en regels veranderd. Bij het beoordelen van huwelijkse voorwaarden zien we vaak dat deze niet meer fiscaal optimaal zijn.

Eenvoudiger huwelijkse voorwaarden aanpassen
Sinds 1 januari jl. is het eenvoudiger om uw huwelijkse voorwaarden aan te passen aan uw huidige situatie en de veranderde wetten en regels. Ook is het eenvoudiger om, als u in gemeenschap van goederen bent getrouwd, alsnog voor huwelijkse voorwaarden te kiezen. De rechter hoeft namelijk voortaan geen toestemming meer te geven voor uw nieuwe huwelijkse voorwaarden. U kunt dus uw nieuwe huwelijkse voorwaarden helemaal bij ons regelen.

Fiscaal voordeel
Met huwelijkse voorwaarden kunt u erfbelasting besparen. Door wijziging van belastingwetten hebben huwelijkse voorwaarden regelmatig een update nodig. Maar ook bijvoorbeeld als u een verzekeringspolis hebt afgesloten. Als u een verzekeringspolis afsluit, is het heel belangrijk dat de polis en de huwelijkse voorwaarden met elkaar in harmonie zijn. Waarom? Omdat de uitkering van de polis anders bij de verkeerde persoon terecht komt. Of omdat u onnodig (te) veel belasting betaalt bij de uitkering van de polis. Als u bij het afsluiten van de polis niet naar uw huwelijkse voorwaarden hebt gekeken, is het hoog tijd dat alsnog te doen.

Alsnog huwelijkse voorwaarden
Als u in gemeenschap van goederen bent getrouwd, kunt u alsnog voor huwelijkse voorwaarden kiezen. Bijvoorbeeld omdat een van u een bedrijf is begonnen. Omdat u in gemeenschap van goederen bent getrouwd, loopt u beiden de risico’s van het bedrijf! Ook al is het bedrijf een bv, dan is risico niet uit te sluiten. Door huwelijkse voorwaarden te maken, kunt u de helft van uw bezittingen beschermen tegen de risico’s van het bedrijf.

Test voor huwelijkse zaken
Wilt u ontdekken wat voor u de voordelen zijn? Wij hebben daarvoor de huwelijkse zakentest ontwikkeld. Door de test te doen weet u in een paar minuten of uw huwelijkse voorwaarden aan een update toe zijn. Of dat het voor u handig is alsnog huwelijkse voorwaarden te maken. Ga naar www.huwelijksezakentest.nl.

Wilt u meer weten over dit onderwerp of over andere notariële zaken, neemt u dan contact op met ons kantoor.

Ook kunt u op werkdagen tussen 12.00 en 13.00 uur zonder afspraak bij ons binnenlopen voor een gratis oriënterend gesprek van maximaal 15 minuten.