015 - 219 19 99 info@westvest-notarissen.nl

Monique is mantelzorger voor haar moeder. Aangezien de situatie steeds penibeler wordt, besluit zij haar moeder in huis te nemen. Monique verhuist naar het huis van haar moeder en laat in de tuin een mantelzorgwoning plaatsen. Deze heeft een woon- en slaapkamer, een keuken en een badkamer. Haar moeder trekt in de mantelzorgwoning. Monique kan nu beter een oogje in het zeil houden.

Maar welke regels gelden er voor een mantelzorgwoning?

Voor het plaatsen van een mantelzorgwoning op eigen terrein is geen omgevingsvergunning meer nodig. De regels voor de bouw van een dergelijke woning zijn vergelijkbaar met die van een garage of tuinhuis. Bij de desbetreffende gemeente kan worden nagegaan hoe de regels precies zijn.

Overigens gelden er wel regels voor de bouw van een mantelzorgwoning. Zo moet er wel gewoon voldaan worden aan het Bouwbesluit. In het Bouwbesluit staan regels omtrent het gebied van veiligheid, gezondheid en milieu. Ook hierover kan de desbetreffende gemeente meer informatie geven.

Verschillende mogelijkheden om een mantelzorgwoning te realiseren zijn:
– er een in de tuin laten plaatsen;
– een aanbouw aan het huis laten bouwen; of
– een garage of ander bestaand bouwwerk ombouwen tot mantelzorgwoning.

Wanneer de mantelzorg eindigt dan mag het bouwwerk niet langer gebruikt worden als woning. De voorzieningen die het voor bewoning geschikt maken, zoals de keuken en badkamer, moeten verwijderd worden.

Is er sprake van een rijksbeschermd stadsgezicht of is het pand een monument dan is er meestal wel een omgevingsvergunning nodig voor de bouw van een mantelzorgwoning.

Naast de regels over de vergunning kunnen er ook juridische, fiscale en financiële zaken spelen.

Wilt u meer weten over dit onderwerp of over andere notariële zaken, neemt u dan contact op met ons kantoor.
Ook kunt u op maandag, woensdag en vrijdag tussen 12.00 en 13.00 uur zonder afspraak bij ons binnenlopen voor een gratis juridisch adviesgesprek van ongeveer vijftien minuten.