015 - 219 19 99 info@westvest-notarissen.nl

Uit onderzoek onder 6.500 koppels blijkt dat 68 procent van de stellen die ongehuwd samenwonen niets heeft geregeld. Maria Jansen en Theo Smidt hadden al vrij snel een samenlevingscontract, maar hebben zich nooit gerealiseerd dat de afspraken zo nu en dan opnieuw bekeken moeten worden. Totdat ze naar de notaris gingen.

Al sinds hun studententijd wonen Jansen en Smidt samen. Tegenwoordig hebben ze een koophuis, maar het begon allemaal in een studentenflat. “Een hele verbetering”, aldus Jansen. “En daar bleef het niet bij. Een jaar geleden kregen wij een dochter. Ik ben toen minder gaan werken. Inmiddels ben ik zwanger van ons tweede kind.” Eigenlijk heeft dit stel het allemaal goed voor elkaar. Maar Smidt ziet dat het in zijn omgeving niet altijd goed gaat. “Juist als je het niet verwacht, kan het misgaan in een relatie. Dit is niet alleen verdrietig, maar kan ook grote gevolgen hebben. Wat gebeurt er met de kinderen als wij uit elkaar gaan? Hoe zit het met alimentatie en wat doen we met het huis? En wat als een van ons overlijdt? Dit zijn dingen waar je van tevoren over na moet denken en niet achteraf.”

Samenlevingsupdate
Jansen en Smidt hebben een samenlevingsovereenkomst. Ze dachten hiermee zekerheid te hebben, maar hebben er niet bij stilgestaan dat als je leefsituatie verandert, je afspraken ook wel eens verouderd kunnen zijn. “Onze notaris heeft ons laten zien dat we een ‘update’ nodig hebben. Toen we het contract afsloten, werkte ik nog fulltime, hadden we geen kinderen en woonden we in een huurflat. Als er nu tussen ons iets mis zou gaan, kan dat enorme financiële gevolgen hebben voor ons allemaal”, aldus Jansen.

Alimentatie
Jansen ging er altijd van uit dat ze alimentatie ontvangt als ze uit elkaar zouden gaan, maar dat is niet het geval. Alleen kinderalimentatie is in de wet geregeld. “Een beetje naïef misschien, maar ik dacht dat ik er recht op zou hebben”. De notaris vertelde ons dat voor partneralimentatie aanvullende afspraken in het samenlevingscontract gemaakt moeten worden.

Bedrijfsschulden
“Theo denkt erover om zijn eigen bedrijf te beginnen. Een mooie uitdaging, maar hoe beïnvloedt dit mij? Wat als het bedrijf de schulden niet meer kan betalen”, zegt Jansen. Smidt vult aan: “Van de notaris begrepen wij dat al onze bezittingen en schulden gescheiden zijn, behalve het huis. Dat staat op naam van ons beiden. Verder gaf onze notaris nog de tip dat als het bedrijf goed loopt, we kunnen laten vastleggen dat Maria meedeelt in de waardegroei van de onderneming. Een win-winsituatie.”

Wilt u meer weten over dit onderwerp of over andere notariële zaken, neemt u dan contact op met ons kantoor.

Ook kunt u op werkdagen tussen 12.00 en 13.00 uur zonder afspraak bij ons binnenlopen voor een gratis juridisch adviesgesprek van ongeveer vijftien minuten.