015 - 219 19 99 info@westvest-notarissen.nl

Veel ouderen zijn geschrokken van de fors hogere zorgbijdrage (AWBZ) die zij vanaf dit jaar moeten betalen voor het verblijf in een verzorgings- en verpleeghuis. Vanaf 1 januari van dit jaar wordt de zorgbijdrage voortaan ook over het vermogen berekend. Hierdoor kunnen ouderen in de financiële problemen komen. Westvest Notarissen weet hoe deze problemen verholpen en voorkomen kunnen worden.

Problemen
Voor de berekening van de zorgbijdragen (AWBZ) wordt niet alleen het inkomen meegeteld maar ook het vermogen. Het gaat om het vermogen dat voor de inkomstenbelasting aangegeven wordt in box 3 (de box van sparen en beleggen). Voor de zorgbijdrage wordt met 12% van het vermogen gerekend. Dit betekent dat als u minder dan 12% rendement op uw vermogen hebt, u uw vermogen moet gaan ‘opeten’ om de zorgbijdrage te kunnen betalen!
Als het vermogen ‘vastzit’, bijvoorbeeld in een verhuurd huis of bankdeposito, dan kan de senior de zorgbijdrage niet betalen omdat dit vermogen niet ‘opgegeten’ kan worden.

Te weinig huuropbrengst
Een voorbeeld uit onze praktijk: Het huis van mevrouw A wordt verhuurd omdat zij is opgenomen in een verpleeghuis en nooit meer zelfstandig zal kunnen wonen. De huuropbrengst per jaar is minder dan 12% van de waarde van het huis. Naast het huis is er geen ander vermogen. De kinderen van mevrouw A gaan nu het huis verkopen, maar er staan veel andere huizen in de straat te koop; ze vrezen het ergste.

Problemen verhelpen of voorkomen
Er zijn verschillende manieren om problemen met de zorgbijdrage te voorkomen. Bijvoorbeeld met een testament waarin rekening is gehouden met de zorgbijdrage. Of door toekomstige erfgenamen vóór overlijden al aanspraak te geven op het vermogen.
Westvest Notarissen kan u adviseren welke oplossingen in uw situatie het beste passen.

Wilt u meer weten over dit onderwerp of over andere notariële zaken, neemt u dan contact op met ons kantoor.

Ook kunt u op werkdagen tussen 12.00 en 13.00 uur zonder afspraak bij ons binnenlopen voor een gratis oriënterend gesprek van maximaal 15 minuten.