015 - 219 19 99 info@westvest-notarissen.nl

Partners die ongetrouwd gaan samenwonen hebben allerlei vragen over wat dat voor hun financiële situatie betekent. Anne-Marie en Bart hebben een vraag over de woning waarin ze gaan samenwonen. Ze hebben ieder een eigen huis maar het besluit was snel genomen. Ze gaan in het huis van Anne-Marie wonen omdat daar de meeste ruimte is voor allebei. Bart zet dus zijn woning te koop en trekt bij Anne-Marie in. Bart vindt het wel heel jammer dat hij geen eigenaar meer is van een huis. Hij heeft graag een huis om in te investeren door te klussen en waarde op te bouwen. Geeft hij dit nu allemaal op door bij Anne-Marie te gaan wonen?

Als je gaat samenwonen, geeft dat niet zomaar recht op het inkomen of het vermogen van je partner. Er ontstaat geen gemeenschap van goederen, zoals bij een huwelijk (zonder huwelijkse voorwaarden). Dit betekent dat Bart, door te gaan samenwonen, geen (mede-)eigenaar wordt van de woning van Anne-Marie. Anne-Marie blijft ondanks het samenwonen dus eigenaar van haar woning. Zij blijft in principe ook alle kosten van haar huis alleen betalen.

Bart en Anne-Marie kunnen dit anders regelen. In een samenlevingscontract kunnen zij onder meer regelen welke kosten zij samen betalen. Bart en Anne-Marie kunnen bijvoorbeeld over het huis afspreken dat zij voortaan allebei de kosten van het huis van Anne-Marie betalen. Niet alleen de hypotheekrente, maar ook de aflossingen, verbouwingen, onderhoud etc. Voor Bart kan in het samenlevingscontract het recht worden opgenomen te delen in de waardestijging van het huis. Tegenover het meebetalen van de kosten van het huis, staat dan voor hem het meedelen in de waardestijging. Op deze manier investeert hij in het huis van Anne-Marie en profiteert hij er ook van omdat hij meedeelt in de waardestijging.

Door deze afspraak in het samenlevingscontract wordt Bart geen eigenaar van het huis. Als hij ook ‘officieel’ eigenaar van het huis zou willen worden, moet Anne-Marie de helft van haar huis aan hem verkopen. Als Anne-Marie en Bart hiervoor kiezen, moeten zij er rekening mee houden dat Bart dan overdrachtsbelasting moet betalen. Dit is 2% over de koopprijs of over het aandeel in de waarde van de woning.

Wilt u meer weten over dit onderwerp of over andere notariële zaken, neemt u dan contact op met ons kantoor.

Ook kunt u elke maandag, woensdag en vrijdag tussen 12.00 en 13.00 uur zonder afspraak bij ons binnenlopen voor een gratis juridisch adviesgesprek van ongeveer vijftien minuten.