015 - 219 19 99 info@westvest-notarissen.nl

Een goede vraag, want wie regelt uw zaken als u niet of niet meer in staat bent dat zelf te doen? Dit kan zijn door een langdurig verblijf in het buitenland, door een geestelijke of lichamelijke ziekte of andere onverwachte omstandigheden zoals een verkeersongeval. Voor die situaties kunt u een of meerdere personen die u vertrouwt, machtigen om uw zaken te regelen. Ook kunt u aangeven of en welke wensen u daarbij heeft. Dit alles legt u bij de notaris vast in uw levenstestament.

Administratieve zaken

U kunt iemand machtigen om namens u uw administratie te regelen, zoals het betalen van rekeningen en het regelen van uw bankzaken, het verkopen van uw woning en andere bezittingen, het opzeggen van de huur en het verzorgen van uw belastingaangifte. Als u wilt dat er giften namens u gedaan worden, bijvoorbeeld aan goede doelen of aan uw kinderen, dan kunt u dat eveneens in uw levenstestament vastleggen.

Persoonlijke belangen

Wie behartigt uw persoonlijke belangen en beslist over bijvoorbeeld opname in een verpleegtehuis als u dat zelf niet of niet meer kunt? En wie zorgt er dan voor uw huisdieren? Mag uw woning verkocht worden als duidelijk is dat u niet meer terug kunt keren naar uw eigen huis? Ook dit soort zaken regelt u in uw levenstestament.

Medische wensen

Misschien heeft u bepaalde wensen over medische behandelingen, wilt u dat artsen er alles aan doen om u in leven te houden als u ernstig ziek bent. Of wilt u juist dat bepaalde behandelingen niet meer gedaan worden als u ernstig ziek of dementerend bent. Bent u zelf niet meer in staat om hierover te overleggen met uw artsen, dan is het belangrijk dat iemand die u vertrouwt dit voor u kan doen. Ook hiervoor kunt u iemand in uw levenstestament aanwijzen.

Vertrouwen

Omdat het om persoonlijke zaken gaat, is het heel belangrijk dat u iemand aanwijst die u vertrouwt. Iemand die uw wensen uitvoert, uw wil respecteert en daarbij niet in tweestrijd met zichzelf komt. U kunt ook meerdere personen aanwijzen, of bijvoorbeeld de taken verdelen. Zo kunt u de een aanwijzen voor het behartigen van uw administratieve zaken en de ander voor uw persoonlijke belangen en medische wensen. Het valt niet altijd mee om een keuze te maken, maar vaak is het beter de zaken niet op z’n beloop te laten, maar toch een besluit te nemen en zo de regie in eigen hand te houden!

Wilt u meer weten over dit onderwerp of over andere notariële zaken, neemt u dan contact op met ons kantoor.

Ook kunt u op maandag, woensdag en vrijdag tussen 12.00 en 13.00 uur zonder afspraak bij ons binnenlopen voor een gratis juridisch adviesgesprek van ongeveer vijftien minuten.