015 - 219 19 99 info@westvest-notarissen.nl

Bestaande koopwoningen zijn de afgelopen jaren steeds goedkoper geworden. Daarnaast staan er ook nog eens veel huizen te koop. De meeste mensen zijn blij als ze hun huis kwijt zijn, zo ook Sander Willemse. Maar veel te laat kwam hij erachter dat hij de handtekening van zijn ex nodig had. Gevolg: een boete omdat zijn woning niet op tijd kon worden verkocht.
Jaren geleden kocht Sander Willemse zijn eerste huis. Niet lang daarna ontmoette hij zijn eerste vrouw. Ze trok bij hem in en na enkele jaren trouwden zij in gemeenschap van goederen. Helaas duurde het huwelijk niet erg lang en besloot het echtpaar te scheiden. ‘Ik bleef achter in het huis, want ik had het huis tenslotte zelf gekocht’, aldus Willemse.

Huis na scheiding
Een paar maanden geleden wilde hij het huis verkopen. Samen met zijn nieuwe liefde heeft hij een nieuwbouwwoning gekocht. Willemse: ‘Alles was al rond en er hoefde alleen nog maar getekend te worden. Helaas bleek toch niet alles goed te zijn geregeld.’ Na de scheiding was nooit een akte ingeschreven waarin stond dat de woning van Willemse bleef. ‘Een koude douche! In het echtscheidingsconvenant stond dat het huis van mij zou blijven. Ik ging ervan uit dat dit voldoende was. Maar nu blijkt dat ik die afspraak officieel bij de notaris had moeten vastleggen’, zegt Willemse. Zijn ex-vrouw moest nu ook tekenen. ‘Tot overmaat van ramp kwam ik hier veel te laat achter, waardoor ik mijn woning niet op tijd kon leveren. En dit betekende een boete. Als ik eerder naar de notaris was gegaan, had ik dit kunnen voorkomen.’

Notaris eerder in beeld
De Koninklijke Notariële Beroepsorganisatie pleit er dan ook voor om de notaris eerder in het koopproces te betrekken. Wanneer het werk van de notaris naar voren schuift, wordt het hele proces efficiënter. De akte van levering is niet langer een ‘reparatieakte’ voor problemen die in de koopfase niet zijn opgelost.

Hypotheek al afgelost, toch?
Ook Hetty en Michiel Bouwman liepen op het laatste moment tegen problemen aan. Het stel woonde al dertig jaar in hun prachtig verbouwde woning. Toen de kinderen het huis uitgingen, wilden ze graag kleiner gaan wonen. Vlak voor de overdracht van hun oude woning, kregen zij een telefoontje van de notaris. Michiel Bouwman: ‘Er zou nog steeds een hypotheek op het huis zitten. Daar snapte ik niets van. We hebben de lening al tien jaar geleden afgelost.’ Hetty vult aan: ‘We wisten niet dat de hypotheekakte van onze oude woning nog stond ingeschreven in het hypothekenregister van het Kadaster. Deze inschrijving moesten we door de notaris laten doorhalen. In het koopcontract staat dat wij het huis ‘vrij van hypotheek’ moeten leveren aan de koper.’

Notaris voorkomt boete
De notaris vertelt het echtpaar dat de hypotheek niet automatisch verdwijnt als de lening wordt afgelost. Tot overmaat van ramp bestaat de oude hypotheekbank niet meer. En die moet wel toestemming geven om de hypotheek van het huis af te halen. ‘De notaris wist gelukkig een oplossing, maar die kostte wel tijd. Maar het ging net goed. Dankzij de notaris!’, aldus Bouwman.

Wilt u meer weten over dit onderwerp of over andere notariële zaken, neemt u dan contact op met ons kantoor.

Ook kunt u op werkdagen tussen 12.00 en 13.00 uur zonder afspraak bij ons binnenlopen voor een gratis juridisch adviesgesprek van ongeveer vijftien minuten.