015 - 219 19 99 info@westvest-notarissen.nl

Zodra u besloten heeft om een eigen bedrijf te starten, staat u voor de volgende keuze: welke rechtsvorm? Deze keuze is belangrijk in relatie tot financiering van het op te zetten bedrijf en het veilig stellen van uw privévermogen. Ook heeft het consequenties voor de soort belasting die u gaat betalen en op welke wijze het beleid van uw bedrijf wordt gevormd.

Rechtsvorm bij het starten van uw bedrijf
Begint u een bedrijf alléén, dan zijn een eenmanszaak, (flex-)bv of vergelijkbare Europese rechtsvorm de voor de hand liggende opties. Start u met iemand anders een bedrijf, dan neemt de VOF de plaats in van de eenmanszaak in het rijtje hierboven.

Een eenmanszaak en VOF hebben een lage drempel wat oprichting betreft. Een eenmanszaak bijvoorbeeld hoeft niet meer te kosten dan de inschrijvingskosten bij de Kamer van Koophandel. Als u een eigen bedrijf wilt starten door kleine financiële injecties uit uw privévermogen, is dit het goedkoopste begin.

In deze lowbudgetsituatie weegt een bv niet op tegen de eenmanszaak. Een eenmanszaak is ook fiscaal voordeliger, ingeval van toepasselijkheid van de ondernemersaftrek en de belastingvoordelen voor startende ondernemers.

Maar u kunt niet altijd beginnen zonder budget. Door het uitgeven van aandelen van een bv krijgt u investeerders.

De flex-bv
Sinds 1 oktober 2012 kent Nederland nieuwe wetgeving ten aanzien van besloten vennootschappen met beperkte aansprakelijkheid, die het mogelijk maakt de zogenaamde flex-bv op te richten. Deze bv is duidelijk bedoeld als uitnodiging van de overheid aan startende ondernemers om bij oprichting van het bedrijf direct voor een bv te kiezen.

Om te beginnen is het startkapitaal verlaagd tot minimaal 0,01 euro, een symbolisch bedrag. En de bv kan nu verschillende soorten aandelen uitgeven, waardoor het gemakkelijker is investeerders over te halen om deel te nemen: aandelen die recht geven op deling in de winst, zonder stemrecht in de algemene vergadering (van aandeelhouders).

De regels omtrent bestuur en overleg zijn eveneens versoepeld, waardoor een bedrijf flexibeler kan reageren op de huidige markt.

Er zijn echter ook zwaardere regels met betrekking tot privéaansprakelijkheid. Bij gebleken wanbestuur in de laatste drie jaren, worden ondernemers en aandeelhouders toch privé aansprakelijk gesteld. Deze regel beschermt de crediteuren, zodat zij niet de dupe worden bij de nieuwe regelgeving. Maar wie zijn bv verstandig bestuurt, zal daar geen nadelen van ondervinden.

Bezint eer ge begint
De rechtsvorm van uw bedrijf kiezen, betreft belangrijke zaken en er zijn veel haken en ogen die u als leek niet allemaal kunt overzien. Advies van experts (zoals accountants, fiscalisten en notarissen) is daarom onontbeerlijk en zal in de toekomst een goede investering blijken.

Uiteraard staan wij, van Westvest Notarissen, voor u klaar om u te adviseren (in samenwerking met uw accountant/fiscalist), zodat u uiteindelijk de juiste rechtsvorm kiest.

Wilt u meer weten over dit onderwerp of over andere notariële zaken, neemt u dan contact op met ons kantoor.

Ook kunt u elke maandag, woensdag en vrijdag tussen 12.00 en 13.00 uur zonder afspraak bij ons binnenlopen voor een gratis juridisch adviesgesprek van ongeveer vijftien minuten.